Svaki evropski auto ima dio proizveden u BiH

0

Situacija danas je takva da nemate nijednog proizvođača evropskog modela auta koji u svoja vozila ne ugradi bar jedan dio proizveden u BiH, bilo da se radi o dijelovima od plastike, metala, aluminija…, rekao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, automobilska industrija je veliki integracioni faktor za ukupnu industriju u BiH, jer u sebe objedinjuje i firme koje mogu biti podizvođači posla.

Radeći na razvoju autombilske industrije, prošle godine je otvoren ured u sklopu Inovativnog kampusa Wolfsburg AG.

– Cilj ove aktivnosti je obezbjeđenje uslova za intenzivno i institucionalno pristustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije PKFBiH kroz partnerski odnos s Inovacijskim kampusom Wolfsburg AG, a zbog stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila – kazao je Jašarspahić.

U tom uredu vršit će se i pripreme za interni sajam Volkswagenovih proizvođača, koji će biti održan u oktobru ove godine.

– Već je rezervisan grupni štand BiH na tom sajmu tako da mislimo da će sve naše aktivnosti dati zamah bh. firmama koje se bave automobilskom industrijom, ali i firmama koje imaju sličnu proizvodnju, da mogu ući u segment poslovanja automobilske industrije. Moramo biti na izvoru, a ako je u pitanju automobilska industrija, onda je to Njemačka – zaključio je Jašarspahić.