Sunovrat dionica “Tesle” na Frankfurtskoj berzi

0

Dionice “Tesla” koje kotiraju na berzi u Frankfurtu pale su za 8 posto jutros na ranom trgovanju, nakon ankete glavnog izvršnog direktora kompanije Elona Muska na Twitteru o tome da li da proda jednu desetinu vlasničkog udjela u tom preduzeću.

Musk, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, napisao je u subotu na Twitteru da će prodati 10 posto njegovih dionica u “Tesli” ako korisnici ove društvene mreže podrže taj prijedlog.

Više od 3,5 miliona Muskovih pratilaca na Twitteru uključilo se u anketu, a njih 57,9 posto je zaokružilo odgovor “da”, prenosi Reuters.

“Tesline” dionice u Frankfurtu su pale su za 7,9 posto na 980 eura na trgovaju u 7:31 časova po srednjoevropskom vremenu. Na Njujorškoj berzi, akcije ove kompanije su u 2021. godini zabilježile rast od 73,2 posto, u odnosu na indeks Nasdak Kompzit koji je povećao vrijednost za 23,9 posto u dosadašnjem toku godine.

Američka tv stanica CNBC izvještava da se Musk suočava s porezom od preko 15 milijardi dolara u narednih nekoliko mjeseci, što je vjerovatno pravi razlog zbog kojeg prodaje dionice, prenosi Tanjug.