Studio-Moderna u BiH ima nove vlasnike

0

Kompanija Studio-Moderna u Bosni i Hercegovini, poznata po Top Shopu, Dormeu, Delimanu i Kozmodisku, dobila je nove vlasnike, izvještava BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, riječ je poslovnom carstvu Sandija Češka, koji je nekada bio jedan od najbogatjih Slovenaca.

Novi vlasnik kompanije Studio-moderna Sarajevo je firma Valnadin d.o.o. iz Slovenije.

Podsjetimo da je Studio Moderna krajem avgusta završila je u stečaju. Kako su tada pisali slovenski mediji, nekada jedan od najbogatijih Slovenaca uspio je od vjerovnika spasiti zdravi dio svog propalog carstva, koje će se očistiti od dugova i moći nesmetano poslovati.

Djelatnost u Sloveniji je već tada preuzela firma Valnadin u vlasništvu Mateje Dolanc, bivše direktorice Studija Moderna i sestre Češkove supruge. Češko je najavio da se posao nastaviti sa kineskim investitorima.

Češko je ljetos za Pop TV rekao da je firma zbrinula većinu zaposlenika i već im osigurala nova radna mjesta.

Češko je tada objasnio medijima da će uprkos stečaju nastaviti priču Studija-Moderna u partnerstvu s kineskim investitorom (bivšim dobavljačem i vjerovnikom Studija Moderna) u novoj firmi Valnadin d.o.o., gdje će svi zaposlenici dobiti nove ugovore.

Podsjetimo, firma Matratzen Concord iz Njemačke, koja se bavi trgovinom madracima a u vlasništvu je kineskog biznismena, preuzela je ranije ljetos jedan dio poslovanja Studia-Moderna.

Direktorica Studia-Moderna Sarajevo Nermina Aziraj prošlog mjeseca je za BiznisInfo.ba kazala da je stanje u firmi stabilno. Kompanija posluje stabilno, sve obaveze se izmiruju i nema straha od stečaja, rečeno nam je.

– Planovi su da se proširi poslovanje na više zemalja, sa retail konceptom Dormeo Home – izjavila je ona tada za BiznisInfo.ba.