U regionu se ruši jedna od najpozatijih poslovnih imperija, evo šta se dešava u BiH

0

Dok se u regionu, prema medijskim izvještajima, urušava carstvo jednog od najbogatijih Slovenaca, u BiH ova kompanija posluje stabilno, sve obaveze se izmiruju i nema straha od stečaja, rečeno je za BiznisInfo.ba.

Radi se o firmi poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Delimanu i Kozmodisku.

Podsjetimo, nakon predstečaja proglašenog u julu na Trgovačkom sudu u Zagrebu, firma Studio Moderna – TV prodaja, u vlasništvu slovenskog tajkuna Sandija Češka, čeka službeno sudsko rješenje o otvaranju stečaja. Dešavanja u ovoj velikoj grupaciji, dobro poznatoj kupcima širom bivše Jugoslavije, jedna su od regionalnih top tema.

S obzirom da grupacija posluje i u Bosni i Hercegovini, zanimalo nas je kakva je situacija sa firmom Studio Moderna d.o.o. Sarajevo, odnosno hoće li otići u stečaj i kako uopće kompanija sada posluje?

Odgovore smo zatražili od direktorice firme Studio Moderna d.o.o. Sarajevo Nermine Aziraj, koja nam je prenijela odgovore Uprave Grupe za naš portal.

Kompanija Studio Moderna d.o.o. posluje neometano i nema bojazni od stečaja – rečeno je za BiznisInfo.ba.

Kazali su nam da imaju 200 uposlenih, te da nije bilo otpuštanja niti ih imaju u planu. Upitali smo da li se radnicima isplaćuju plate i da li su one redovne?

Sve naše obaveze se izvršavaju na vrijeme kako prema uposlenim tako i prema našim poslovnim partnerima – kazano nam je.

Također smo upitali imaju li od matične kompanije informacije o tome šta će se dalje dešavati.

­- Planovi su da se proširi poslovanje na više zemalja, sa retail konceptom Dormeo Home – zaključuje se odgovoru za BiznisInfo.ba.

Prema našim podacima, kompanija Studio Moderna d.o.o. Sarajevo prošle godine je imala ukupne prihode od 23,4 miliona KM, a rashode od nešto preko 24 miliona KM. Poslovala je s gubitkom iznad 600 hiljada maraka.

U susjednim zemljama je, prema izvještajima tamošnjih medija, stanje je teško i neizvijesno. O tome je proteklih dana za 24sata.hr govorio predstečajni povjerenik Josip Dujmović.

– Kasni se s plaćama, plaćanjem poreza i PDV-a, nema novaca za novu robu, i svaki mjesec produžavanja agonije produbljuje i problem. Koliko će sve skupa trajati do rješenja, ovisi o skupštini. Može biti vrlo brzo, i ne mora. Ima predmeta koji se riješe brzo, ima i dugotrajnih – odgovara Dujmović na pitanje kad bi se moglo znati hoće li firma nastaviti poslovati, ili se gasi.

Beogradski „Blic“ danas je objavio da je situacija s radnicima ove grupacije u Srbiji neizvijesna. Prema informacijama do kojih je došao “Blic“, radnicima u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.