Studija pokazala da je u Njemačkoj najpouzdaniji auto – KIA

0

Korejski proizvođač automobila zauzeo je 1. mjesto po kvalitetu i pouzdanosti, pokazuje studija za 2017. koju je objavio J.D. Power.

Studija je ove godine obuhvatila oko 14.000 vlasnika vozila u Njemačkoj, koji su ocjenjivali pouzdanost 71 modela i 24 proizvođača automobila, kada je riječ o automobilima starosti između 1-3 godine.

Kia je dobila priznanje za “najbolji automobilski brend”, sa najmanje zabilježenih problema od svih automobilskih marki. Među 24 ocijenjena auto-brenda jedina je koja je imala manje od 100 bodova (manji broj bodova znači manji broj problema) i značajno ispod prosjeka koji iznosi 151 bod.

Naime, Kia je imala 99 bodova, dok je na drugom mjestu još jedan korejski brend, Hyundai (105 bodova), a treća je Toyota (109 bodova).

U ovogodišnjem ispitivanju o pouzdanosti vozila, među modelima marke Kia posebno se izdvaja Sportage. Kijin europski bestseler dokazao se ne samo u svojoj klasi, gde je trijumfovao, već i među svim modelima, i sa samo 77 problema na 100 vozila osvojio je ukupno 2. mjesto u konkurenciji 71 ispitanog modela koji se prodaju u Njemačkoj. (B92)