Stručnjak: AI predstavlja veću prijetnju niskokvalifikovanim poslovima

0

Umjetna inteligencija (AI) predstavlja prijetnju za sektore niskokvalifikovanih poslova, izjavio je Muhammet Elyesa Koytak, predavač na Odsjeku za sociologiju Univerziteta Medeniyet u Istanbulu.

Koytak je govorio za agenciju Anadolu o utjecaju umjetne inteligencije na sigurnost posla. Naglasio je da kao i svaka tehnologija, umjetna inteligencija prvenstveno prijeti sektorima niskokvalifikovanih poslova.

“Kad god se pojavi nova tehnologija, uvijek postoji nelagoda i nemir među onima koji se tradicionalno bave tim poslom”, rekao je Koytak.

On je dodao da u zavisnosti od socio-ekonomske strukture, AI može dovesti do nezaposlenosti među nižim slojevima, napominjući da su ljudi s višim prihodima manje zabrinuti zbog gubitka posla.

Istakao je da su neki poslovi osjetljivi na tehnologiju, a drugi nisu.

“Frizerstvo se, na primjer, pospješilo s tehnologijom, ali nije doživjelo promjenu u svojoj suštini”, istakao je.

Pojasnio je da osjetljivost na tehnologiju u profesijama ne mora nužno imati negativne konotacije, pominjući oblasti poput medicine, inženjerstva, akademije i prava, koje su dugo koristile AI i evoluirale.

Koytak je također primijetio pospješenost rada akademika, istraživača i inženjera koji koriste umjetnu inteligenciju te upozorio da uprkos širokoj upotrebi ove tehnologije postoji potreba za provjerom.

Ističući dvostruku prirodu AI, Koytak je naglasio važnost izbjegavanja “pojednostavljenih” tumačenja, dodajući da “AI ograničava individualnost u nekim aspektima dok otvara umjetnost, znanje, trgovinu i profesije za širu upotrebu”.

“Također možemo koristiti umjetnu inteligenciju za identifikaciju i analizu siromaštva na detaljan način, pružajući temeljne uvide za pravično i pravilno kreiranje socijalne politike”, zaključio je Koytak.