Strane investicije: 2017. nije ni blizu rekorda!

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić rekao je u četvrtak da je 2017. godina rekordna po broju stranih investicija u historiji Bosne i Hercegovine.

Milinić je možda u pravu da je godina rekordna po broju stranih investicija, ali ona nije ni blizu rekorda po njihovom iznosu, piše BiznisInfo.

Direktor Centralne banke BiH Senad Softić nedavno je rekao da su direktne strane investicije lani iznosile oko 700 miliona KM.

Milinić je u četvrtak u Domu naroda Parlamenta BiH rekao da ovo nije konačan broj te da očekuje da će (kada se sve uplate evidentiraju) „nivo stranih investicija u 2017. dostići budžet BiH koji iznosi 950 miliona KM“.

Milinić je rekao da su prošlogodišnje investicije bile u manjem iznosu od pet, deset ili 15 miliona KM te ih je bilo nekoliko po 30 miliona.

Inače, najveći iznos stranih investicija nakon rata ostvaren je 2007. godine u visini od oko 2,6 milijardi KM. Ovaj iznos postignut je zahvaljujući privatizaciji velikih državnih preduzeća.

Drugi najveći iznos zabilježen je godinu kasnije, dakle 2008. u visini od 1,3 milijarde KM, bez značajnije privatizacije i s pozitivnom strukturom, odnosno uz ulaganje u proizvodni sektor i visoko učešće greenfield investicija.

Globalna ekonomska kriza je uticala na znatno smanjenje ulaganja u 2009. godini od kojeg se BiH, praktično, nikada nije oporavila. Pozitivan trend rasta direktnih stranih ulaganja je registrovan u 2010. i 2011. godini, ali nažalost u godinama nakon toga ponovo dolazi do pada.

Prošle godine je ponovo došlo do blagog oporavka, ali daleko od toga da se radi o nekoj revoluciji.

Ukupno je u BiH, do kraja 2016. došlo oko 13 milijardi KM stranih investicija, što znači da je ta brojka do kraja 2017. narasla na nekih 13,7 milijardi maraka.

Najveći strani investitori u BiH su Austrija, Hrvatska i Srbija.  

(Autor: BiznisInfo)