Stanovnici Općine Novi Grad kreirali još 40 radnih mjesta

0

Ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ne sprečava one koji žele da privređuju i žive od vlastitog rada, da pokrenu sopstveni biznis. Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u godinu sve više, a sa 40 novih samostalnih poduzetnica i poduzetnika – početnika u biznisu, u srijedu je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.

Radi se o jednoj od podsticajnih mjera kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području, a za koju je iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno 400.000 KM.

Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima, stanovnicima općine Novi Grad, a koju je do sada koristilo oko 300 početnika u biznisu, objavljeno je iz Općine Novi Grad.

„Općina Novi Grad već treću godinu provodi mjeru podrške svima onima koji su se odlučili da počnu samostalno biznis. Obzirom da se obrti i samostalna trgovinska i ugostiteljska djelatnost registriraju kao djelatnost putem Općinske službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, došli smo do zaključka da je period u prve dvije godine od pokretanja biznisa najteži period za one koji pokrenu neku vrstu biznisa. U saradnji sa ljudima koji su pokretali biznise ili ih pokreću, došli smo do ideje za uspostavljanje mjere koja podrazumijeva dvogodišnju finansijsku podršku. Otprilike se svakom obrtniku isplaćuje po 5.500 KM i to je podrška koja traje kontinuirano za sve one stanovnike općine Novi Grad koji su u posljednje tri godine pokrenuli biznis. Ovo je jedan od rijetkih programa u kojem nema javnog poziva već je otvoren u kontinutitetu do utroška sredstava“, rekao je načelnik Semir Efendić.

Među onima koji su se usudili pokrenuti svoj biznis je tridesetdvogodišnji Ervin Smajić. On je u julu ove godine pokrenuo obrt za projektovanje, dizajn i proračun cjevovoda za industrijska postrojenja. Ranije je, kaže radio za neke strane firme u toj oblasti, nakon čega se odlučio da samostalno pokrene obrt.

„Nadam se da ću uspjeti u ovom poslu i da ću se proširiti na neki biro koji će opsluživati više djelatnika za strane kompanije“, naglašava Ervin.

Ismail Halvadžija, multidisciplinovani je dizajner i kreativni direktor, naglašava da ima desetegodišnje iskustvo u poslovima dizajna.

„Otvorio sam agenciju za dizajn i digitalni marketing pod nazivom „Onze Labs“. Fokus nam je izlazak na strano tržište, Amerika i EU. U julu smo otvorili agenciju, još smo na početku, za sada nam dobro ide. Trenutno djelujemo lokalno, spremamo se i za strano tržište. Pročitao sam, a i stojim iza toga, da velike stvari nastaju u teškim trenucima, pa sam razmišljao o tome i bilo je stvarno teško, međutim, kad sam se upustio u ove vode, kad se sve krenulo rješavati, nema više nazad“, kaže Ismail.

Amar Kunovac, je otvorio ugostiteljski objekat u Aerodromskom Naselju.

„S obzirom na razne mjere restrikcije i veliki broj inspekcija, a i na činjenicu da je veliki broj ljudi ostao bez posla, pa gledaju gdje će potrošiti novac, ne možemo se žaliti. Zaposlio sam brata koji je bio na Birou, ja sam trenutno vlasnik, nas dvojica radimo. Nadam se da će se posao proširiti i da ćemo još nekog zaposliti, imam dosta bivših kolega koji su ostali bez posla, posebno u hotelima koji su većinom zatvoreni i nemaju posla. Hvala Općini Novi Grad na ovoj podršci, ovo je rijetkost u našem gradu i državi“, rekao je Kunovac.

Almir Šeta je otvorio kafić na Dobrinji V i zaposlio sina svog ratnog druga.

“Ova pomoć Općine će nam dobro doći. Ne može uvijek biti sve crno, moramo zakoračiti naprijed, ne postoji opcija odustajanja, čak ni u poslovima koje sam ranije radio“, dodao je Šeta.

D.H.