Šta je tajna HELL ENERGY napitaka i od čega su napravljeni?

0

HELL ENERGY je među najbrže rastućim svjetskim FMCG markama. Mađarski brend u 100% privatnom vlasništvu nastao je 2006. godine, a 4 godine kasnije postaje lider mađarskog tržišta i važan igrač na svjetskom tržištu u gotovo 50 zemalja.

Osim Mađarske, HELL energetska pića zauzimaju lidersku poziciju i na tržištima Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kipra i Azerbajdžana.

HELL ENERGY brend i njegovi proizvodi

Uspjeh HELL ENERGY zasniva se na visokoj kvaliteti, dobrom omjeru cijene i kvalitete, širokoj distributivnoj mreži, međunarodnoj marketing i komunikacijskoj strategiji, kao i pozicioniranju proizvoda na temelju potreba potrošača. HELL ENERGY jedinstven je i snažan brend poznat širom svijeta koji ima svoju vlastitu modernu tvornicu punjenja i tvornicu aluminijskih konzervi, što je neusporediva strateška prednost ne samo na domaćoj, već i na globalnoj razini.

Kontinuirano praćenje potreba potrošača je najvažnije prilikom stvaranja protfolija HELL energetskog napitka koji danas sadrži 12 proizvoda. Osim inovativnih proizvoda koji u sebi sadrže 32 mg kofeina na 100 ml, dostupni su i proizvodi poput  HELL STRONG koji je namijenjen za izuzetno naporne dane. Od 2012. godine, kompanija redovno lansira limitirane serije HELL ENERGY napitaka: za zimu HELL ICE COOL te za ljeto, HELL LIGHT COOL ograničeni okus koji pruža osvježenje bez obzira na godišnje doba.

Najnoviji član porodice, HELL STRONG FOCUS lansiran je 2017. godine, a ovo funkcionalno piće odmah je doživjelo veliki uspjeh. HELL ENERGY FOCUS dolazi u okusu naranče, mango i tutti-frutti te sadrži dodatne vitamine C i D, kao i magnezij i L-karnitin. Na tržište je lansiran pod sloganom “Sharpen your mind!”.

Proizvodnja u vlastitim rukama

Kako bi pružili što veću mrežu partnera s izvrsnim kvalitetnim proizvodima, u 2010. godini, kompanija je investirala u izgradnju najmodernije punionice. Od 2011. godine, umjesto dosadašnje prakse angažiranja drugih dobavljača za potrebe punjenja, HELL ENERGY otvorio je vlastitu tvornicu za e visoke tehnologije u blizini Miskolca kako bi uspjela opskrbiti sva tržišta. Tvornica je 2012. godine bila nominirana za Oscara među TOP 3 evropske tvornice u kategoriji proizvodnih kompanija te nagradu za stratešku proizvodnju u kategoriji “Globalna i svjetska proizvodnja”.

Tokom 2013. godine tvornica je proširena linijom za punjenje PET bočica čime je započela proizvodnja brenda bezalkoholnih pića XIXO. U 2015. godini dodana je nova linija za punjenje, čime je proširen godišnji kapacitet punjenja sa 300 na 800 miliona godišnje. Zbog potrebe povećanja izvozne djelatnosti HELL-a, 2018. godine instalirana je još jedna linija punjenja kojom je kompanija dosegla sadašnju snagu od 1,5 milijardi godišnje, što se još uvijek ne smatra konačnim kapacitetom kompanije.

Zbog povećanja volumena proizvodnje i kako bi se zadovoljile potrebe izvoznog tržišta, u proljeće 2017. godine, za samo 8 mjeseci dovršena je gradnja QUALITY PACK, prve mađarske tvornice aluminijskih limenki koja je ujedno i članica kompanije HELL ENERGY. Tvornica od 42.000 kvadrtnih metara osigurava proizvodnju 1,5 milijarde aluminijskih limenki od 250 ml i poklopaca godišnje. Tako je HELL ENERGY postao jedini proizvođač svojih proizvoda bez potrebe za korištenjem bilo kakvih vanjskih resursa što kompaniju stavlja u jedinstveni strateški položaj.

HELL ENERGY proizvodi svoje aluminijske ambalaže u svojoj najsavremenijoj tvornici. Svaka limenka prolazi put od 800 metara i 13 proizvodnih postupaka kao i nekoliko kontrolnih tačaka. Kao rezultat toga, potrošač dobija besprijekoran proizvod.

Proizvodni proces se odvaja nevjerovatnom brzinom uz pomoć potpuno automatizirane proizvodne opreme i mjernih uređaja. Proizvodnja linija izbacuje 50 limenki i poklopaca u sekundi ili 3.000 proizvoda u minuti. Međutim, tu proizvodni kapacitet nije konačan, jer će druga proizvodna linija QUALITY PACK biti instalirana u naredne 3 godine, zahvaljujući kojoj je  moguće istodobno proizvesti dvije različite vrste proizvoda.

Misija kompanije HELL je da nudi inovativna rješenja, a sistem QUALITY PACK zaštićen je u 28 zemalja. Riječ je o tehnologiji lakog otvaranja limenke prstima, što je jedinstvena inovacija na tržištu. Nadalje, u duhu svijesti o zaštiti okoliša, sve HELL limenke izrađene od 100% recikliranih aluminijskih materijala.

Perfetktan kvalitet

Kvaliteta i inovativnost su među glavnim misijama kompanije, što potrošači prepoznaju kao zaštitni znak kompanije od njenog osnivanja 2006. godine. Tvornica je opremljena vrhunskom njemačkom proizvodnom tehnologijom i limenke tekuće energije se pune u skladu s najstrožim (FSSC-22000) propisima o sigurnosti hrane. Sve ovo, uz investiciju od 11 hektara zelene površine, postrojenje za punjenje više od 14.000 kvadratnih metara i logistički centar izgrađen neposredno uz tvornicu omogućili su da HELL ispiše historiju energetskih napitaka.

HELL-ovi osvježavajući okusi prave se od najboljih sastojaka. Voda koja se koristi u proizvodnji energetskog pića potječe iz 8 bušotina u sklopu tvornice, zatim dolazi u zatvorenu mrežu područja za obradu vode, a onda voda nastavlja svoj put do savremene prostorije za proizvodnju sirovina. Za savršene rezultate, svaki korak u procesu proizvodnje nadgledaju visoko obučeni profesionalci. U momentu kada se sastojci spajaju u u gotov proizvod, prolaze više od 100 kontrolnih tačaka. Osim nevjerovatnih performansi punjenja, redovno se kontrolira i zasićenost limenki. Svaka sekunda procesa proizvodnje događa se prema strogim propisima. Sam sistem je sposoban otkriti  propuste u bilo kojem trenutku i neovisno reagirati na optimiziranje proizvodnog procesa.

Film o HELL proizvodnom procesu možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=KEnSboa9w2c