Šta je projekt ‘Srednja Drina’ vrijedan 1,7 milijardi KM

0

Premijeri Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine ponovo su ovih dana aktuelizovali temu zajedničkog učešća u gradnji hidroelektrana na rijeci Drini.

Projekat “Srednja Drina” podrazumijeva gradnju tri hidroelektrane, a s obzirom na to da je riječ o graničnom pojasu, osim entitetskih elektroprivreda planirano je i većinsko učešće Srbije.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja aktiviranja projekta “Srednja Drina” ova saga doživjeće, čini se, novu epizodu.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić govorio je o ponovo započetim razgovorima na ovu temu u kontekstu potreba za povećanjem obima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

– To mora biti projekat Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Unutar Bosne i Hercegovine Elektroprivreda RS i Elektroprivreda BiH bi bili suvlasnici 50 posto, ali naravno sve mora proći procedure koje su u skladu sa našim zakonskim rješenjima – rekao je Nikšić.

Iz Vlade Republike Srpske pojašnjeno je da nije riječ o projektu Buk Bijela, kako su prenijeli neki mediji. Takođe, da o ponovnom aktiviranju projekta “Srednja Drina” treba detaljnije razgovarati sa trećom stranom.

Nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da je riječ o višestruko korisnom projektu. Pri tome vidi i šansu da se razriješi pitanje naknada za korištenje resursa i potopljeno zemljište koje Srbija ne plaća lokalnim zajednicama na lijevoj obali Drine više od tri decenije.

– U kontekstu tih kompletnih razgovora o toj podjeli koja bi bila na principu 50-50 da u stvari ne bi mogla biti 50-50, jer Srbija odavno uzima energiju iz ove dvije elektrane i to bi bio predmet razgovora i sporazuma u pripremi tog projekta – rekao je Jerlagić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović svojevremeno je, nakon sastanka sa kolegom iz Elektroprivrede Srbije, rekao da je “Srednja Drina” obostrano važan projekat.

Riječ je o gradnji tri hidroelektrane snage 320 MW čija je vrijednost prije dvije godine procijenjena na milijardu i 700 miliona maraka.

Izvor: BHRT