Srbija planira da kupi dio luka Solun ili Pirej

0

“Srbiji je potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći i važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo dio luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, željezarom, to će nam biti potrebno”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On to rekao na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma koji se održava u Palati Srbija.

– Morat ćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovdje – naveo je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je ranije imala problem sa problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak približno 30%, prenio je sajt Vlade Srbije.

– Ta vremena su davno prošla, a imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno ako bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže – rekao je predsjednik Republike, napomenuvši da će država garantovati punu pravnu, političku i svaku drugu sigurnost grčkim kompanijama.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je rekao da vidi da Srbija ima ambiciozne privredne ciljeve do 2027. godine i da je uvjeren u to da će grčke kompanije postati dio uspjeha koji će srpska privreda ostvariti.