Srbija ima 10 posto svjetskih količina litijuma

0

Srbija mnogo očekuje od nalazišta litijuma, ali efekte eksploatacije neće moći da ima najmanje za godinu, godinu i po dana, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ne može se lako mijenjati rudna renta, jer ne može lako da se napravi dogovor sa ruskim NIS-om, niti sa Kinezima, koji su ušli u velike investicije i mnogo pomogli zato što su uzeli Bor i spasli nas. Oni su računajući na tu rudnu rentu kupili od Kanađana Čukaru peki, odnosno Timok rudnik. Za nas je ovde najvažniji litijum, ali kada bih vam rekao da je to nekada bukvalno za džabe dato, a da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio – rekao je Vučić, prenosi Blic.

Srbija raspolaže sa 10 posto svjetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo, i veliki potencijal koji još nije iskorišten, rekao je Vučić u Loznici, na pitanje da li Srbija može da poveća iznose rudne rente posebno za litijum, imajući u vidu da je učešće rudarske industrije u BDP dva do tri posto.

Napominje i da je komplikovano ekstrahovanje litijuma, ali je rekao da “molimo i Kineze i Rio tinto, da se počne nešto, jer smo izgubili mnogo vremena, 12 do 15 godina”.

– Dajte da počnemo nešto da radimo, zato što će da procvjeta cijeli kraj – istakao je Vučić i dodao da rudarska industrija ide gore najbrže upravo zahvaljujući tome što su Kinezi kupili Bor.

Dodao je da je donijeta odluka da se litijum slobodno ne izvozi, jer pripada srpskom narodu.

– Kada napravimo ovde fabrike, kontrolisano ćemo izvoziti – rekao je Vučić, napominjući da su u pitanju “fabrike električnih autobusa i automobila koje smo mogli do sada da imamo”.