Srbija će sama proizvoditi vakcinu protiv koronavirusa?

0

“Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji”, napisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na “Instagramu”.

Kako je naveo, to bi ovoj zemlji omogućilo da sami proizvode dovoljno vakcina za stanovništvo.

“Grčevito se borimo, veoma je teško doći do vakcina. Nadam se dobrim vijestima sljedeće nedjelje. Nikada se svjetski poredak i odnosi među zemljama nisu mijenjali kao sada u vrijeme korone. Zato je za nas važno da u ovoj godini nabavimo što više vakcina, budemo vrijedni i radni. Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji da možemo sami da proizvodimo dovoljno vakcina za naše stanovništvo”, napisao je Vučić.

Predsjednik Srbije objavio je to dan nakon što je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije Nenad Popović posjetio proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine ”Sputnik V”, organizaciju Generium u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, i tom prilikom poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji ove vakcine u Srbiji.

Popović je zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja Republike Srbije održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

”Zahvaljujući predsjedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina “Sputnik V” proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović.

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine “Sputnik V”, van teritorije Ruske Federacije, proizvode jedino u Kazahstanu.

”Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi”, rekao je Popović.

On je istakao da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine “Sputnik V” u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posjetiti Republiku Srbiju i Institut Torlak kako bi se uvjerili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

D.S.