SPARK School donira 500 robota osnovnim školama u BiH

0

SPARK school pokrenula je projekt SPARKreators u sklopu kojeg će donirati više od 500 mBot robota osnovnim školama te udruženjima čije aktivnosti uključuju rad s djecom osnovnoškolskoga uzrasta širomm BiH.

Danas je teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtjeva osobu koja zna programirati. U dobu smo zlatne groznice za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi? Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatički fakultet – danas osnovnoškolci također mogu naučiti programirati.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udruženjima koji u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom širom Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru SPARK School želi motivisati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organizovanim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodit će SPARK School u saradnji sa IRIM-om (Hrvatska) i EXIT Centrom (Banja Luka). Ligom se žele ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM – osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, SPARK School ima sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, svu potrebnu opremu ima zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa.

Organizatori procjenju da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da će se ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja organizatora je da mladima da najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderan pristup učenju.

Tehnička znanja su jako vrijedan alat s kojim mladi ljudi mogu razvijati vlastite poduzetničke projekte a u SPARKU ih žele educirati i inspirisati na kreiranje novih linija koda.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene su do 8. februara a svi detalji mogu se pronaći na web stranici Spark.ba.