Slovenija objavila tender za 5G frekvencije

0

Objavom tendera za dodjelu frekvencijskih opsega započeo je postupak dodjele dugoočekivanih frekvencija za uvođenje nove 5G mobilne tehnologije u Sloveniji.

Iz Agencije za komunikacijske mreže i usluge (Akos) kažu da odabir može potrajati nekoliko mjeseci, a aukcija bi trebalo da se završi sljedećeg proljeća.

Kad bi Akos prodao sve frekvencije samo po početnim cijenama, ljubljanski list Delo piše da bi se u državnu blagajnu slilo 69 miliona eura.

Uz operatore (Telekom Slovenije, A1, Telemach, T2) za njih su zainteresovane i tehnološke kompanije, gdje postoji potencijal za razvoj uslužnih proizvodnih niša.

Akos je u Narodnim novinama objavio tender s javnom aukcijom za dodjelu nekoliko frekvencijskih opsega za pružanje javnih komunikacijskih usluga krajnjim korisnicima. To je službeno označilo početak postupka dodjele šest frekvencijskih opsega, koji također uključuju opsege 700 i 3600 MHz i 26 GHz, koji su namijenjeni uvođenju nove 5G mobilne tehnologije.

Uz njih, u tender su uključeni i drugi frekvencijski opsezi, koji će se svi dodijeliti na tehnološki neutralan način; stoga će ih kupci moći koristiti za bilo koju mobilnu tehnologiju.

Dodjela frekvencijskih opsega dio je akcionog plana EU koji nastoji brzo razviti ovo područje.

Direktorica Akosa Tanja Muha kaže da nije jasno kakve će biti konačne cijene frekvencija nakon aukcije, ali određeni opsezi privlače interes operatera, što povećava početne cijene.

Istovremeno, Tanja Muha naglašava da je dražba jednokratno plaćanje takozvane koncesione naknade koju plaća konačni nosilac frekvencije. Ovaj zatim plaća frekvenciju, što je zapravo iznos iz kojeg se finansira Akos, a cjelokupni prihod od aukcije usmjerava se u državni budžet.

Akos naglašava da se tenderom slijede tri cilja, a to su: osiguravanje tehnički efikasne raspodjele frekvencijskog spektra, održavanje djelotvorne konkurencije između davaoca i raspodjela frekvencija po tržišnim cijenama, prenosi Investitor.me.