Slovenac koji je izgradio veliku fabriku u BiH želi kupiti Uljanik

0

Uskoro se očekuje rasplet oko privatizacije velikog hrvatskog brodogradilišta Uljanik u Puli.

Nakon nedavnih odluka Vlade riješen je vlasnički status i ekspresno deblokiran račun, a detektirani su i kandidati za nove vlasnike.

Resorno Ministarstvo ekonomije obavilo je razgovore sa svim investitorima koji su dosad iskazali interes za preuzimanje, a najveće iznenađenje jest povratak u igru češkog poduzetnika Jaroslava Strnada, te pojava Slovenca Dušana Šešoka.

Novo lice u prodaji Uljanika je upravo Dušan Šešok, vlasnik slovenske Iskre, koji je u Hrvatskoj već imao nekoliko akvizicija. Prvi ulazak na hrvatski teren bila je upravo investicija u brodogradnji, kupovinom ostataka iz stečaja nekadašnjeg remontnog brodogradilišta u Šibeniku, koje danas uspješno posluje kao Iskra Shipyard.

Preuzeo je i zagrebačku industriju kabela Elku, a nedavno i splitsku firmu specijaliziranu za uređaje za pročišćavanje otpadne i pitke vode Elmap, piše Poslovni.hr.

Dušan Šešok

Do sada se i u slučaju Uljanika držao podalje, no u daljnjem postupku je ipak zainteresiran učestvovati.

No, samo nadmetanje neće se otvoriti odmah. Realno je, zapravo, očekivati da proces započne tek krajem godine, jer takav tempo određuje pridržavanje zakonskih propisa i procedura, od procjene vrijednosti firme do formalnih odobrenja uslova prodaje.

Investicije u Bosni i Hercegovini

Osim agresivnog širenje po Hrvatskoj, Iskra je u svoju ekspanziju ozbiljno uključila i Bosnu i Hercegovinu.

Kako smo ranije pisali, početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke, Iskrine “kćerke-firme” u BiH.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 78 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

“Iskra Tela L” d.o.o  u Laktašima osnovana je 2007. godine kao kćerka firma i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta.

Iskra u BIH već odranije ima proizvodnju i oko 100 zaposlenih a plan je da zaposle 500 radnika.

Ovom investicijom u BiH “Iskra” jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju. Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 miliona eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.