Škoda gradi novi pogon u Turskoj ili Bugarskoj

0

Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, svoju novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj.

Zasada nije poznato da li će nova fabrika osim Škodinih modela proizvoditi i druge modele koncerna Volkswagen. Takođe, još uvijek se ne zna da li će novom fabrikom rukovoditi sama Škoda.

“Definitivno su izabrane Turska, gdje je solidna infrastruktura ali nesigurno političko okruženje a druga ozbiljna lokacija je stabilnija Bugarska koja je dio Evropske unije”, kazao je o izboru dva finalna kandidata lider sindikata u Škodi Jaroslav Povšik, prenijela je agencija Tanjug.

Sindikati Škode će zahtijevati procjenu da li će izgradnja nove fabrike u inostranstvu uticati na nezaposlenost u Češkoj i koliko će doprinijeti dobiti Škode.

“Naravno da nam je stalo da sve protiče pod patronatom i na osnovu principa Škode ali dio nadzornog savjeta ima drugačije mišljenje. Politički to nije jednostavno”, kazao je direktor škode Bernhard Majer te dodao da nije još sigurno da li će novom fabrikom u Turskoj ili Bugarskoj upravljati Škoda a ne VW.