Sjeverni Kipar predstavio svoj prvi automobil

0

Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) u četvrtak je javnosti predstavila prototipe prvih modela automobila proizvedenih u zemlji.

Dva modela proizvedena su nakon višegodišnjeg rada Univerziteta Near Est (YDÜ) i njegovih timova za istraživanje i razvoj.

Projekt razvoja Günsela prvi je put pokrenut 2016. godine i tek je sada rezultirao predstavljanjem modela B9 i SUV-a J9, prenosi BiznisInfo.

Premijer Ersin Tatar napomenuo je da ovo postignuće označava svijetli trenutak istorije Sjevernog Kipra.

On je čestitao svima koji su bili uključeni u razvoj projekta prvog domaćeg automobila i rekao kako je ovo događaj koji zemlju koja se u regionu često spominjala u negativnom kontekstu predstavlja u boljem svjetlu.

Automobil će korisititi tehnologije na električni pogon a cilj je da za 8 sekundi postigne ubrzanje od 0 do 100 kilometara. Imaće električni motor od 120 kilovatsati (kW) ekvivalentan motoru od 160 konjskih snaga, prenose turski mediji.

Serijska proizvodnja

Serijska proizvodnja počeće 2021. godine a namjera je da u prvoj fazi bude proizvedeno 2.000 automobila. Kapacitet će od 2025. biti povećan na 20.000 vozila godišnje.

Protokol o saradnji potpisan je sa 800 kompanija iz 28 zemalja za dijelove koji će se koristiti u procesu proizvodnje.

Inače, plan o proizvodnji automobila na Near East Univerzitetu postojao je već pedeset godina a sada je konačno došlo do njegove realizacije.

Günsel je došao do stepena proizvodnje nakon 1,2 miliona sati rada a u procesu kreiranja je učestvovalo je 109 inžinjera u timovima formiranim u kampusu Univerziteta.