Šinik: Do kraja godine 500 miliona KM suficita

0

U Republici Srpskoj je i dalje u porastu izvoz u oblasti prerade drveta, proizvoda od drveta i proizvodnji namještaja i do kraja godine očekuje se oko 500 miliona KM suficita, rekao je Srni sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

On je naveo da je za pet mjeseci ove godine izvoz porastao za oko deset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Šinik je dodao da je u oblasti proizvodnje namještaja došlo do povećanja fizičkog obima proizvodnje, što je rezultat stope rasta proizvodnje namještaja, koja je u prvih pet mjeseci ove godine za 23,2 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o preradi drveta i proizvoda od drveta, Šinik je podsjetio da je počekom godine bio prisutan problem snabdijevanja kapaciteta drvoprerade, te da su još prisutni podbačaji u ovoj oblasti.

“Proizvodnja u oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta je u prvih pet mjeseci za oko 11 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, jer je bilo kasnog početka i manje proizvodnje u šumarstvu”, pojasnio je on.

Šinik je naveo i da je u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno oko 232 miliona KM proizvoda od drveta i namještaja, dok je uvoz oko 4,5 puta manji.

“Taj nivo uspijevamo da održimo, što nam daje snagu u ovom sektoru, jer produkuje visok suficit u spoljno-trgovinskoj razmjeni i on na godišnjem nivou iznosi više od 450 miliona KM, tako da ove godine očekujemo oko 500 miliona KM suficita, što znači da se radi o vrlo respektabilnoj industrijskoj grani”, rekao je Šinik.

On je istakao da je u ovoj oblasti prisutan veliki problem nedostatka radne snage, što dodatno otežava postizanje još boljih rezultata.

“Preduzeća su suočena sa problemom da ne mogu da ostvare svoj potencijal, jer ne mogu da nađu kvalitetnu radnu snagu usljed velikih migracija stanovništva i to je već pojava koja je uzela maha”, rekao je Šinik.

Srna