Siemensu 1,5 milijardi funti za stotinu novih vozova u londonskom metrou

0

Njemački konglomerat ”Siemens” proizvest će skoro stotinu novih vozova da bi zamijenili decenijama stare vozove koji saobraćaju na Piccadilly liniji u londonskom metrou, saopćila je grupa u utorak. 

– Londonski metro potpisao je ugovor sa ”Siemens Mobility” o dizajniranju i proizvodnji 94 nova voza metroa, vrijedan oko 1,5 milijardi funti – navodi firma u saopćenju.

Isporuka novih vozova za liniju metroa – koja datira iz 1906. i i čiji je trenutni vozni park sačinjen od vozila koja datiraju iz 70-tih godina – planirana je za 2023.

”Siemens” je obećao “značajno poboljšati iskustvo putovanja” sa širim vratima, vagonima otvorenim punom dužinom voza i klimatizacijom.

”Siemens” je objavio u ovoj godini da će fabrika u Guleu u sjeveroistočnoj Engleskoj, koja zapošljava 950 ljudi, proizvoditi nove vozove za londonski metro. ”Siemens” će osigurati rezervne dijelove i održavanje vozova nakon njihove isporuke.

”Siemens” je potukao konkurente, među kojim je francuski ”Alstom” – s kojim je u procesu ujedinjenja – kao i kanadski ”Bombardier” i japanski ”Hitachi”.

Londonska mreža gradskog saobraćaja u jeku je masivnog procesa modernizacije, s novom “Elizabetanskom” linijom istok – zapad koja će biti otvorena naredne godine nakon deset godina građevinskih radova, prenosi AFP.

Fena