Šest kompanija u bh. gradu se ujedinilo i kreću u veliki investicioni projekt

0

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić sastao se u srijedu s predstavnicima novoformirane firme Neretva Sol d.o.o. Konjic, koju čini grupa konjičkih privrednika ujedinjenih oko zajedničkog cilja, a to je osiguranje budućnosti izvoza svojih kompanija, koje su uglavnom izvozno orjentisane, kroz vlastitu proizvodnju energije, koristeći se solarnom energijom.

Tokom sastanka predstavljen je razvojno-investicijski projekat, koji Neretva Sol planira realizovati u oblasti obnovljivih izvora energije, te je razgovarano o potrebama i svim bitnim detaljima koji se odnose na njegovu realizaciju.

– Naša namjera da idemo ka čistoj energiji, jer smo pogodno područje za iskorištavanje hidro, vjetro i sunčeve energije, svakim danom dobija svoj smisao. Raduje nas činjenica da su se, nakon što je Gradsko vijeće Konjic usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica, u cijeli proces počeli uključivati i privrednici.  Iskreno se nadamo da će u narednom periodu biti povećan interes i uključenost građana u ovakve aktivnosti i projekte – kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući konjičkim privrednicima na njihovom angažmanu. 

– Svi znamo da će u bliskoj budućnosti ugljično neutralna energija biti uslov za izvoz, da će postojati kazne na ugljen dioksid, koji se kreira kao posljedica korištenja energije u proizvodnji. Mi kao i drugi privrednici u Konjicu razmišljamo o tome i želimo na taj način osigurati budućnost izvoza naših firmi i doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije na području Konjica, što je i strateška smjernica Gradske uprave Konjic – kazao je nakon sastanka Orhan Nikšić, predstavnik firme Zanat, koja je dio nove zajedničke kompanije.

– Kao firma koja je izvoznik u procentu od 96 posto već duži vremenski period smo uključeni u ovaj novi trend. Naši kupci već nekoliko godina od nas traže informacije i izvještaje o tome kakve oblike energije trošimo, odnosno koliko je tu zelene energije. To nas je sada ponukalo da počnemo razmišljati o korištenju obnovljivih izvora energije. Udružili smo se i nas 6 investitora napravili preduzeće, kupili zemljište i planiramo, nakon što dobijemo sve potrebne saglasnosti i dozvole, krenuti u realizaciju projekta, koji će podrazumijevati korištenje solarne energije. Naklonost Gradske uprave i gradonačelnika u ovim aktivnostima nam mnogo znači, te se nadamo da ćemo krajem ove godine uspjeti završiti prvu fazu i pustiti  je u probni rad, a nakon toga u narednoj godini se posvetiti i drugoj fazi projekta – kazao je Nihad Alikadić, predstavnik firme Niho Motors Konjic.