Seji Brajloviću dodijeljena Zlatna plaketa Općine Ilidža

0

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža obilježen je 12. mart, Dan Općine Ilidža, na kojoj su dodijeljena priznanja Općine Ilidža za 2022. godinu.

Uz veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Ilidže, svečanosti povodom 26. godišnjice reintegracije općine Ilidža, koja je održana u hotelu Hillls, prisustvovali su i ministri Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS, načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća, zastupnici Skupštine KS, vijećnici Općinskog vijeća Ilidža, ali i uposlenici Općine Ilidža.

Odlukom Općinskog vijeća Ilidža na Devetoj redovnoj sjednici održanoj 23. decembra 2021. godine Povelju počasni građanin općine Ilidža dobio je Bogić Bogičević i to za izuzetan doprinos razvitku države Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

Povelju za životno djelu posthumno je dobio Murat Šaran, za izuzetno uspješnu fudbalsku karijeru, ostvarene sportske uspjehe na domaćem i međunarodnom nivou i promociju općine Ilidža.

Pojedinačna Zlatna plaketa pripala je Adnan Šteti, ministru saobraćaja KS, za razvoj infrastrukture, privrede, sporta i angažman u humanitarnom radu, dok je kolektivna otišla u ruke Seje Brajlovića, vlasnika restorana “Brajlović” a za izuzetan doprinos u oblasti ugostiteljstva, privrede i razvoja turizma općine Ilidža.

Za izuzetan doprinos u razvoju lokalne zajednice Srebrenu plaketu dobio je Mustafa Balaš, dok su kolektivne dobile kompanije Stambolić d.o.o, JP Ilidža d.o.o. i Bosman d.o.o, koje su dale doprinos u sprječavanju i saniranju šteta koje su uzrokovane prirodnom nesrećom – poplave, u novembru 2021. godine.

Načelnik Nermin Muzur osvrnuo se na historijsku važnost obilježavanja 12. marta – Dana Općine Ilidža, kazavši da je Ilidža mjesto gdje se Bosna rađa, aludirajući na izvorište rijeke Bosne, ali i na samu važnost prostora na kojem živimo.

– U kratkom periodu ostvarili smo značajan progres i napredak na mnogim poljima. Prije negoli vam predstavim najznačajnije kapitalne projekte koje planiramo realizirati do kraja ovog mandata, želim vam reći da smo dobili urbanističku saglasnost za osnovnu školu na Stupu, što je još jedna odlična vijest, nakon jučerašnjeg raspisivanja tendera za izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnice – poručio je načelnik Muzur.

– Tramvajska pruga za Hrasnicu i škola na Stupu su projekti o kojima se pričalo godinama, čak i desetljećima, a mi smo ti koji će priču pretvoriti u djela. Hvala svima koji su nam pomogli, hvala mojim saradnicima kao i mojim prethodnicima koji su uradili dobre stvari za Ilidžu. Hvala i onima koji to nisu učinili jer su tako ostavili nama prostora da napravimo puno više – dodao je načelnik Muzur.