Šef naftnog giganta ruši ‘fantaziju’ o energetskoj tranziciji

0

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Naser izjavio je da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebalo da napuste „fantaziju“ o postupnom ukidanju nafte i gasa, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti sa rastom u narednim godinama.

­- U stvarnom svijetu, trenutna tranziciona strategija vidljivo je neuspješna na većini frontova jer se sudara s pet čvrstih realnosti – rekao je Naser tokom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek by S&P Global u Hjustonu.

– Potreban je hitan reset te strategije i moj prijedlog je da napustimo fantaziju o postupnom ukidanju nafte i gasa i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način, odražavajući realne pretpostavke o potražnji – rekao je izvršni direktor uz aplauz publike, prenio je BizLife.

Međunarodna agencija za energiju sa sjedištem u Parizu prošle godine je prognozirala da će vrhunac potražnje za naftom, gasom i ugljem doći 2030. Naser je rekao da potražnja vjerovatno neće dostići vrhunac u skorije vreme, a kamoli do te godine.

Naser je sugerisao da se IEA fokusira na potražnju u SAD i Evropi te da je fokus potreban i na zemlje u razvoju.

Zastupljenost e-vozila manja od tri procenta

Tvrdi da alternativni izvori energije nisu uspjeli da istisnu ugljovodonike u velikom obimu, uprkos tome što je svijet uložio više od 9,5 biliona dolara u prethodne dvije decenije. Vjetar i sunce trenutno daju manje od 4 posto svjetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od 3 procenta, rekao je.

U međuvremenu, udio ugljovodonika u globalnoj energetskoj mješavini jedva je pao u 21. vijeku sa 83 na 80 procenata, rekao je Naser. Globalna potražnja porasla je za 100 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno tokom istog perioda i dostići će najviši nivo svih vremena ove godine, istakao je izvršni direktor.

Gas je porastao 70 posto od početka vijeka, a prelaz s uglja na gas odgovoran je za dvije trećine smanjenja emisija ugljenika u SAD, rekao je.

– Teško da je ovo slika budućnosti koju neki slikaju. Čak i oni počinju priznavati važnost nafte i gasa – rekao je Naser.

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu podstaći će potražnju za naftom i gasom kako raste prosperitet u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85 posto svjetske populacije, rekao je izvršni direktor.

Naser je rekao da bi svet trebalo više da se usredsredi na smanjenje emisija iz nafte i gasa uz obnovljive izvore energije.

– Trebalo bi da postupno uvodimo nove izvore energije i tehnologije kada budu istinski spremni, ekonomski konkurentni i s pravom infrastrukturom – rekao je Naser.