Saudijska Arabija dozvolila stranim turistima i turistkinjama da dijele hotelske sobe

0

Saudijska Arabija novim pravilima omogućila je stranim turistima različitog pola da zajedno iznajmljuju hotelske sobe, bez dokazivanja da su u srodstvu, nakon što je konzervativno kraljevstvo pokrenulo novi režim turističkih viza kako bi privuklo veći broj turista.

Ženama, uključujući Saudijke, također je dozvoljeno da same iznajmljuju hotelske sobe, za razilku od ranijih propisa.

Čini se da potezi popločavaju put ženama bez pratnje da lakše putuju i da strani turisti koji nisu u braku ili krvnom srodstvu borave zajedno u zaljevskoj državi gdje je seks izvan braka zabranjen.

Saudijska komisija za turizam i nacionalnu baštinu potvrdila je u petak izvještaj arapskog lista Okaz.

Striktna pravila

„Svi saudijski državljani treba da pokažu porodičnu identifikaciju ili dokaz o vezi prilikom ulaska u hotele. To se ne zahtijeva od stranih turista. Sve žene, uključujući Saudijke, mogu same rezervirati i odsjesti u hotelima, uz predočenje lične karte prilikom prijave“, navedeno je iz ove Komisije.

Saudijska Arabija je prošle sedmice otvorila svoja vrata stranim turistima iz 49 zemalja dok pokušava razviti sektor turizma i diverzificirati svoju ekonomiju ovisnu od nafte. Kao dio ovih promjena, objavljeno je da turisti ne moraju nositi sve crne haljine koje pokrivaju cijelo tijelo, već se trebaju skromno oblačiti. Alkohol ostaje zabranjen.

Inače, do sada su stranci koji putuju u Saudijsku Arabiju uglavnom bili ograničeni na na rezidencijalne radnike i njihove uzdržavane članove, poslovne putnike i muslimanske hodočasnike kojima su davane posebne vize za posjetu svetim gradovima Meki i Medini.

Saudijska Arabija je decenijama relativno zatvorena i do nedavno muškarci i žene koji nisu u srodstvu, uključujući strance, mogli su biti žestoko kažnjeni zbog miješanja u javnosti.

Ograničena prava žena

No strogi društveni kodeksi su ublaženi posljednjih godina i ranije zabranjena zabava procvjetala je, a priliv turista – vlasti ciljaju na 100 miliona godišnjih posjeta do 2030. godine – mogao bi dodatno pomaknuti granice i riskirati konzervativnu reakciju.

Kraljevstvo je prošle godine okončalo i žestoko kritikovanu zabranu ženama da voze i u avgustu ženama dalo nova prava na putovanje u inostranstvo, ukidajući sistem starateljstva koji je određivao da muškarci donose važne odluke za žene tokom njihovog života.

Promjene su dio ambiciozne agende ekonomskih i socijalnih reformi prestolonasljednika Mohameda bin Salmana. Njegovi su planovi dobili međunarodne pohvale, ali njegov imidž je narušen ubistvom novinara Jamala Khashoggija, nasilnim gušenjem negodovanja unutar zemlje i razarajućim ratom u Jemenu.

Reuters/BiznisInfo