Saudi Aramco u Kini gradi rafineriju vrijednu 10 milijardi dolara

0

Saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco potpisala je danas sa kineskim Norinkom ugovor vrijedan deset milijardi dolara za izgradnju rafinerijskog i petrokemijskog kompleksa u Kini, u sklopu završetka dvodnevne posjete saudijskog princa Mohameda bin Salmana toj zemlji.

Saudijska delegacija, uključujući i čelnike Saudi Aramca, stigla je jučer u Peking, na posljednju destinaciju u okviru azijske turneje tokom koje je to kraljevstvo već obećalo investiciju vrijednu 20 milijardi dolara u Pakistanu i najavilo dodatna ulaganja u indijsku rafinerijsku industriju, prenosi Reuters.

Saudijski princ se danas sastaje i s kineskim predsednikom Xi Jinpingom.

Kompanija Saudi Aramco dogovorila je formiranje mješovitog poduzeća s kineskim konglomeratom Norinco s ciljem izgradnje rafinerijskog i petrokemijskog kompleksa u sjeveroistočnom kineskom gradu Panjinu, navodeći da je riječ o projektu u vrijednosti od preko deset milijardi dolara.

Partneri će osnovati novu kompaniju pod nazivom „Huajin Aramco“, a kompleks bi, prema tvrdnjama Aramca, trebao početi s radom 2024. godine. Ova investicija bi, ocjenjuje Reuters, mogla pomoći Saudijskoj Arabiji da povrati poziciju vodećeg izvoznika nafte u Kinu, koju Rusija drži posljednje tri godine.

Aramco je potpisao i sporazum o kupovini devetopostotnog udjela u kineskoj kompaniji Zheijang Petrochemical, prenijela je agencija Tanjug.