Sastanak u FIPA-i: Aktivirati poljske investitore

0

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Poljskoj Ivan Dunđer posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao sa trenutnom privrednom i investicijskom saradnjom između dvije zemlje.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je ovom prilikom naglasio značaj ekonomske diplomatije na polju promocije zemlje i privlačenja investicija, ističući da je FIPA uspjela animirati bh. ekonomsku diplomatiju na način da su počeli organizirati investicione konferencije na kojima se predstavljaju mogućnosti za ulaganje u BiH.

Istaknuto je da dosadašnji nivo investicija iz Pojske, prema podacima Centralne banka BiH iznosi 29,3 miliona KM, a u 2017. godini je registriran milion KM ulaganja.

Neke od značajnijih poljskih investicija su: Organika BH d.o.o. Sarajevo, Aliplast Aluminium Systems d.o.o. Konjic, Lublin i Inter Cars d.o.o. Sarajevo.

Od ambasadora se očekuje da uspostavi suradnju s komorskim sistemom Poljske i ostalim udruženjima nadležnim za privredu, kao i s regionalnim privrednim komorama kako bi pokušao poboljšati priliv poljskih investicija u BiH i izvoza.