Sastali se Erdoğan i Diess, dogovor sve bliži

0

Turska je sve uvjerenija da će njemački proizvođač automobila Volkswagen izgraditi proizvodni pogon u ovoj zemlji nakon “izuzetno pozitivnog” sastanka visokog zvaničnika kompanije i predsjednika Tayyipa Erdoğana ove sedmice, rekli su tri turska izvora.

Reuters je prošle sedmice izvijestio da su dvije strane vodile razgovore o turskom poreznom režimu za vozila kako bi zaključile investiciju od milijardu eura.

Proizvođač automobila, koji je također razmatrao ulaganje u Bugarsku, nije objavio konačnu odluku, ali izvori upoznati s razgovorima rekli su da Volkswagen ima pozitivan stav prema ulaganju u Turskoj i da je blizu konačne odluke.

Erdoğan se ove sedmice sastao s izvršnim direktorom VW Herbertom Dieseom i prevladali su većinu problema, rekao je jedan turski izvor upoznat sa situacijom Reutersu.

Odluka sve bliže

“Prethodno je bilo nekih sitnica, poput poreznih aranžmana na automobile koji će se prodavati. Na sastanku je postignut skoro potpuni dogovor”, rekao je turski izvor. “Ako ne bude problema u posljednjoj minuti, ulaganje će biti u Turskoj.”

Očekuje se da će sporazum biti postignut za nekoliko sedmica, a postrojenje bi trebalo biti izgrađeno u zapadnoj provinciji Manisa.