Šarović u Briselu: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

0

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU – saopćio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Evropskoj Komisiji iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

Šarović je ocijenio da su argumenti tima iz Bosne i Hercegovine, koji je uz predstavnike Ministarstva činio advokatski tim “Arcelor Mittala” iz Zenice, najvećeg bh. izvoznika čelika, bili vrlo ubjedljivi.

“Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere”, rekao je Šarović i dodao da sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti.

Stavovi Bosne i Hercegovine, ističe se u saopštenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih, zasnivaju se prvenstveno na tome da kvote na izvoz čelika nisu mogle biti uvedene Bosni i Hercegovini, koja nije članica Svjetske trgovinske organizacije, te da Bosna i Hercegovina sa Evropskom unijom ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija Bosne i Hercegovine, što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja – Norveške, Islanda i Lihtenštajna iz ovih mjera.

Bosna i Hercegovina je predstavila i statističke podatke, uključujući analize koje pokazuju da izvoz iz Bosne i Hercegovine neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica Evropske unije, niti će izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu Evropske unije.