Šarović i Ljajić: EU da traži od Prištine ukidanje takse na robu iz BiH i Srbije

0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić dogovorio je danas u Beogradu s ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem da upute zajedničko pismo državama članicama EU sa zahtjevom da traže od vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kojoj će biti razmatrana primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), održava se 17. decembra i to je posljednja šansa da EU traži od Prištine hitno i neodložno ukidanje “diskriminatorske takse”, ili će u protivnom biti neophodno tražiti suspenziju SSP izmedju EU i Kosova, ocijenjeno je na sastanku.

Dvojica ministara su upozorila da se povećanim carinskim stopama ne krši samo CEFTA sporazum i SSP, “već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na liječenje”.

Zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH s Prištinom praktično je onemogućena, istakli su ministri i izrazili zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice koja dosad nije ubijedila Prištinu da povuče trgovinske barijere, navodi se u saopštenju Ministarstva za trgovinu Srbije.

Ljajić i Šarović su dogovorili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama “kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute”.

Beta