Sankcije Iranu stupile na snagu, barel sirove nafte na tržištu pojeftinio

0

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, iako su stupile na snagu američke sankcije Iranu, budući da su najavljena moguća izuzeća do sankcija, a i iz Teherana poručuju da će nastaviti prodavati naftu.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu jutros je pojeftinio za 30 centi, na 72,53 dolara, a za isto toliko cijena barela pala je i na američkom tržištu, gdje se njome trgovalo po 62,84 dolara.

Na oba su tržišta cijene nafte niže za više od 15 posto u odnosu na najviše razine u četiri godine koje su u jednom trenutku dosegnule početkom listopada.

Američke sankcije Teheranu stupile su na snagu u ponedjeljak. U odgovoru na njih iranski predsjednik Hassan Rouhani u obraćanju na državnoj televiziji poručio je da će Iran kršiti sankcije i nastaviti prodavati naftu.

Washington je omogućio izuzeća od primjene sankcija nekim zemljama, a u petak je objavio da će privremeno dopustiti da osam uvoznika nastave kupovati iransku naftu.

“Utjecaj sankcija bit će uvelike ublažen zbog ovih ustupaka”, kazao je Surfeit Vijayakar, direktor konzultantske tvrtke Trisect.

Naftna tržišta mjesecima su se pripremala na te sankcije i najveći su proizvođači povećavali proizvodnju, podsjeća Reuters. Ukupna proizvodnja najvećih svjetskih proizvođača nafte – Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije – u listopadu je po prvi put premašila 33 milijuna barela nafte dnevno, što je oko 10 milijuna barela dnevno više u odnosu na 2010.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak da je cijena nafte njezine referentne košarice u petak iznosila 71,36 dolara, što znači da je pala za 1,28 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Hina