SAD napada poziciju najvećeg svjetskog izvoznika nafte

0

Amerika u junu pretekla Saudijsku Arabiju po izvozu nafte a trend povećanog izvoza se nastavlja, iako je kraljevstvo bogato naftom u julu i avgustu povratilo svoju poziciju

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da će SAD osporiti poziciju Saudijske Arabije kao vodećeg svjetskog izvoznika nafte, nakon što je nakratko od OPEC-a preuzeo tu poziciju ranije ove godine.

„Rastuća proizvodnja škriljca omogućila je SAD-u da se približe i nakratko preteknu Saudijsku Arabiju kao vodećeg svjetskog izvoznika nafte“, navodi IEA u svom mjesečnom izvještaju objavljenom danas.

Instalacija potrebnih cjevovoda i terminala nastavlja se dalje, što će osigurati da se trend nastavi, navodi se u izvještaju koji prenosi CNBC.

Juni na strani SAD-a

Amerika je nakratko nadmašila Saudijsku Arabiju kao vodećeg izvoznika nafte u junu, nakon što je izvoz sirove nafte porastao iznad 3 miliona barela dnevno,  saopćio je u četvrtak IEA.

Time je ukupni izvoz sirove robe i proizvoda porastao na gotovo 9 miliona barela dnevno. U isto vrijeme, Saudijska Arabija je smanjila izvoz i sirovog i rafiniranog proizvoda.

Kraljevstvo bogato naftom povratilo je prvo mjesto u julu i avgustu, jer su SAD zahvatili uraganski poremećaji.

Tekući trgovinski spor također je otežao isporuke američkog škriljca u pronalaženju tržišta posljednjih mjeseci, saopćila je IEA.