Rublja na dvogodišnjem maksimumu prema dolaru i euru

0

Ruska rublja skočila je danas prema dolaru i euru na najviši nivo u posljednje gotovo dvije godine, podržana oštrim mjerama kontrole kapitala pošto je Evropska unija predložila novi paket sankcija prema Rusiji zbog događaja u Ukrajini.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je postepeno potpuno okončanje uvoza ruske nafte u roku od šet mjeseci, zatim isključenje vodeće ruske banke, Sberbanke, iz SWIFT sistema, i zabranu emitovanja nekih ruskih medija u evropskom radiodifuznom prostoru, u nastojanju da pojača izolaciju Moskve.

Na trgovanju u Moskvi do 8:43 časova po srednjoevropkom vremenu, rublja je ojačala za 2,0 posto prema dolaru na 69,53 rublje, nakon što je u ranim satima jutros dostigla 68,6250 rubalja za dolar, što je njen najviši nivo od juna 2020, prenosi Rojters.

Ruska valuta je takođe porasla za 2,1 procenat prema euru na 73,19 rubalja, pri čemu je prethodno na ranom trgovanju dostigla nivo od 72 rublje za euro, najjači od februara 2020.

Usponu rublje na Moskovskoj berzi doprinose mjere kontrole kapitala, pri čemu je zabranjeno trgovanje akcijama s kratkim pozicijama (šorting), a stranim učesnicima na berzi je zabranjeno otuđenje akcija u ruskim kompanijama bez dozvole, dodaje britanska agencija. (Tanjug)