Rođen je novi tehnološki gigant. Ima veze i s BiH.

0

Evropa ima novog tehnološkog giganta.

Jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija na svijetu – Naspers – sa sjedištem u Južoafričkoj Republici, odlučila je da odvoji svoje inostrano poslovanje u novu kompaniju koju su nazvali Prosus.

Prosus je od danas zvanično izlistan na berzi u Amsterdamu, čime počinje život ove nove kompanije.

Prosus je od danas zvanično i najveća evropska tehnološka “potrošačka” kompanija, i druga najveća od svih evropskih tehnoloških kompanija, nakon njemačkog SAP-a.

Procjene su bile da će kompanija izlaskom na berzu vrijediti oko 95 milijardi eura, ali prema prvim jutrošnjim kretanjima cijena dionica njena vrijednost je čak oko 100 milijardi eura, piše BiznisInfo.  

Ukupno gledano samo su dvije berzanske kompanije u Holadniji vrjednije od Prosusa, Royal Dutch Shell i Unilever.

Naspers će zadržati 75 posto udjela u Prosusu dok će ostatak biti u vlasništvu ostalih dioničara.

Inače, na Prosus je prebačen Naspersov udio u kineskom gigantu Tencentu. Tencent je jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija a Naspers, odnosno sada Prosus, u njemu ima 31 posto udjela koji vrijedi oko 118 milijardi eura.

Osim toga, na Prosus je prebačeno i Naspersovo vlasništvo nad kompanijom Delivery Hero, nad ruskom internet firmom Mail.ru, kao i vlasništvo nad kompanijom OLX Group koja je vlasnik i najvećeg sajta za online prodaju u Bosni i Hercegovini – Olx.ba.

Olx je u 100 postotnom vlasništvu Prosusa. 

Nova kompanija je osnovana iz razloga što je ukupni portfolio Naspersa postao prevelik za Južnoafričku berzu. Ostatak kompanije koji nije prebačen na Prosus nastavit će poslovati u Južnoafričkoj Republici. 

BiznisInfo.ba