RMU Zenica: Pripreme za koncesioni ugovor

0

Rudnik mrkog uglja Zenica proveo je do sada brojne aktivnosti koje bi do kraja ove godine mogle rezultirati potpisivanjem koncesionog ugovora sa resornim kantonalnim ministarstvom, potvrdio je u razgovoru za RTV Zenica Merhun Arnaut, pomoćnik direktora za razvoj i investicije.

O do sada urađenom poslu, te aktivnostima koje slijede, jučer je razgovarano na sastanku sa predstavnicima Ministarstva privrede ZDK i Gradske uprave u Zenici.

“Rudnik Zenica je u decembru 2017. godine uputio zahtjev za dodjelu koncesije, Studiju o ekonomskoj opravdanosti, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju”, podsjeća Arnaut.

Početkom 2018. godine Gradsko vijeće Zenice, dalo je saglasnost na potpisivanje koncesionog ugovora, uz zaključak da se u dokument uvrste uslovi iz akcionog plana, odnosno obaveze po pitanju postrojenja za tretman otpadnih voda i sanaciju i održavanje deponije jalovine.

Na posljednjem sastanku je dogovoreno da se ova pitanja rješavaju na relaciji Rudnik – Grad Zenica.

“Rudnik Zenica će u narednom periodu sagledati mogućnost revidiranja 3 eksploataciona polja”, ističe Arnaut, podsjetivši da je predviđena jednokratna koncesiona naknada u iznosu od 250 maraka po hektaru i tekuća naknada od 0,80 maraka po toni uglja.

Dodjeljivanje koncesije rudnicima važno je i za budžete lokalnih zajednica i Zeničko – dobojskog kantona, jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati značajna sredstva, koja će se ulagati u infrastrukturu i unapređenje uslova života građana.

Sredstva od konsecione naknade dijele se u omjeru 70 posto za lokalne zajednice, a 30 posto za budžet ZDK.