Rimac poziva sve na Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“

0

U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24.11.2020. godine održava se prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“.

Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog (online) događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji.

Sajam “Sarajevo 2020” će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

Online štandovi će omogućiti  malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od €13.500, kao i titula „Inovacija godine 2020“ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.

– Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu, Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže – rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma „Sarajevo 2020“.    

Sajam „Sarajevo 2020“ će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikes“ iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je osnivač i vlasnik „Veritas Genetics“, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. U promotivnom video Rimac je pozvao sve zainteresovane da se prijave.

Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište.  Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum.