Rijad će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte za milion barela dnevno do juna

0

Saudijske vlasti saopštile su da će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte do juna, kako bi podržale cijene sirove nafte.

Rijad će “produžiti svoje dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno, započeto u julu 2023. godine i biće do kraja drugog kvartala 2024. godine”, prenijela je saudijska novinska agencija SPA, pozivajući se na izvore u ministarstvu energetike.

– U cilju podržavanja stabilnosti tržišta, nastavak smanjenja proizvodnje nafte će zavisti od trenutnih tržišnih uslova – dodali su isti izvori, ističući da je odluka donijeta u koordinaciji sa zemljama članicama OPEK+.

OPEK+ okuplja 13 članica Organizacije zemalja proizvođača nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom i 10 drugih zemalja proizvođača, uključujući Rusiju.

Produženje je najavljeno istog dana kada je Rusija saopštila da će smanjiti proizvodnju za gotovo pola miliona barela dnevno u drugom kvartalu 2024.

Saudijska Arabija računa na visoke cijene nafte kako bi finansirala veliki program diversifikacije privrede namijenjen upravo oslobađanju zemlje zavisnosti od izvoza sirove nafte.

Ta najava znači da će proizvodnja Saudijske Arabije ostati na oko devet miliona barela dnevno, znatno ispod njenih kapaciteta od 12 miliona barela dnevno.