Republika Srpska više uvozi nego što izvozi u Srbiju

0

Vanjskotrgovinska razmjena Republike Srpske (RS) i Srbije za devet mjeseci ove godine iznosila je oko 900 miliona KM, od čega je izvoz 350 miliona KM.

Kod uvoza roba iz Srbije u RS-u dominiraju poljoprivredni proizvodi te stočna hrana, a iz RS se najviše izvozi električna energija i lijekovi.

“Imamo izražen vanjskotrgovinski deficit u robnoj razmjeni i neophodno je da se u narendom periodu poveća izvoz, smanji vanjskotrgovinski deficita i da vratimo firme koje su svoja predstavništva prebacili ranije iz RS-a u Federaciju BiH”, rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, uoči poslovnog foruma u Banjoj Luci, u organizaciji privrednih komora Republike Srpske i Srbije.

Na tom skupu oko 50 učesnika razmatra mogućnosti unapređenja saradnje, koja je moguća, kako je rečeno, prvenstveno u oblasti energetike i drvoprerađivačke industrije.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da su u fokusu unapređenja privredne saradnje, u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Ukazao je i na potrebu uvođenja dualnog obrazovanja, s ciljem prevazilaženja problema nedostatka radne snage.

Po podacima Priverdene komore, u RS-u posluje nekoliko stotina preduzeća iz Srbije.