Rekordna godina za turizam Crne Gore

0

Crnogorski turizam ostvario je rekordne rezultate u 2019. godini. U intervjuu za Vikend novine državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović precizira da se broj evidentiranih gostiju procjenjuje na oko 2,6 miliona, a noćenja na oko 14,5 miliona.

– U 2019. godini od boravišne takse očekujemo prihod od 9,5 miliona eura milion i po više nego prošle godine, a za 50 posto više nego 2016. Turistička taksa i članski doprinos u prvih 11 mjeseci naplaćeni su u iznosu od po 1,8 miliona eura. Ukupne prihode od turizma od inostranih i domaćih gostiju očekujemo na nivou većem od 1,1 milijarde eura, što će biti snažan rast u odnosu na 2018. od gotovo deset posto – dodao je on.

Kad su u pitanju kapaciteti, sada je oko 25.000 kreveta odnosno 56 posto u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, što smatra rezultatom za ponos. Uz to podsjeća da će naredne godine u ovoj zemlji biti otvoren prvi evropski One&Only i novi Ritz Carlton hoteli.

– Skijališta Crne Gore pokazuju snažnu posvećenost Vlade u stvaranju novog generatora turističke privrede, novih radnih mjesta i ukupnog unapređenja standarda građana na sjeveru – dodao je Davidović.

On očekuje da će i ova godina donijeti dobre rezultate, te da su najavljeni projekti „dio procesa koji treba da dovede do pune zrelosti naše destinacije i stvori uslove za ostvarivanje njenog punog potencijala”.

Prostor za napredak

Prema njegovim riječima, sve veće investicije u hotelijerstvo znak su povjerenja u sazrijevanje turističke destinacije.

Značajno je, dodaje Davidović, sveukupno unapređenje ponude u svim segmentima, “iako tu ostaje značajan prostor za dalje unapređenje u narednom periodu”. Ističe i nikada veću aviodostupnost.