Rekordna dobit ERS-a, Elektroprivreda BiH jedini gubitaš

0

“Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ ostvarila je prošle godine rekordnu dobit od 144,8 miliona КM, izjavio je danas generalni direktor preduzeća Luka Petrović.

Petrović je rekao da je prošla godina bila izuzetno povoljna hidrološki, uz stabilniji rad termoelektrana, što je doprinijelo tom ukupnom rezultatu.

On je napomenuo da ne očekuje da će poslovanje ERS-a u ovoj godini biti kao prošle godine, najviše zbog toga što su već vidljivi padovi cijena struje na vanjskim tržištima i berzama, zbog čega su pali i prihodi ERS-a iz izvozne cijene struje.

Petrović je istakao da je ERS jedina elektroprivreda na Balkanu koja ima toliko započetih investicija u javnom sektoru, među kojima je najznačajnija HE “Dabar”, prenio je BN TV.

On je najavio i da je ERS uradio sve što je potrebno da ne dođe do pomjeranja cijena struje koje su najniže u regionu i Evropi za građane i javno snabdijevanje. Na konferenciji je istaknuto i da ERS radi i planira realizaciju investicija vrijednih gotovo tri milijarde КM u obnovljive izvore energije.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, i Elektroprivreda HZHB ostvarila je u 2023. godini veliki rast prihoda kao i dobit od 52,5 miliona KM. Elektroprivreda BiH jedini je gubitaš među elektroprivredama u BiH. U 2023. godini ostvarila je dramatičan gubitak od čak 140 miliona maraka.