Rekordan budžetski deficit u Sloveniji

0

Slovenački budžetski deficit je dostigao u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi eura, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda usljed pandemije Kovid-19, objavilo je danas Ministarstvo finansija Slovenije.

Korona kriza se jako odrazila na prihode, koji su u prvih šest mjeseci iznosili 4,3 milijarde eura i bili 15,5 posto manji nego u istom periodu prošle godine kada je državni budžet bio u suficitu od 220 milion eura.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 procenata na godišnjem nivou, na 6,2 milijarde eura, prenijela je Hina.

Na rashodnoj strani su najviše porasli troškovi za plate, robu i usluge, dok najveći pad na strani prihoda bilježe poreski prihodi zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija očekuje u narednim mjesecima još izraženije posljedice pandemije na pad prihoda i rast rashoda u državnoj kasi, zbog smanjene privredne aktivnosti i vladinih mjera podrške ekonomiji.

Očekuje se da će Vlada Slovenije na jesen predložiti parlamentu rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao budžetaki suficit od 656 miliona eura.