Regionalni div preuzima slovenski Tuš, dao bolju ponudu od Nijemaca

0

Novi vlasnik slovenskog lanca Tuša bit će hrvatska grupa Fortenova, koja već posjeduje Mercator. Potpisivanje ugovora očekuje se danas, javili su nezvanično vodeći slovenski mediji.

Njemački trgovački gigant Rewe u martu ove godine pokazao je interes za kupovinu trgovačke firme Engrotuš koja ima trgovine Tuš. Već ranije smo pisali da se u utrku ključila i Fortenova grupa (bivši Agrokor), koja je očito dala bolju ponudu.

Prema neslužbenim informacijama lista Delo, Fortenova je i krajnji kupac trgovačkog lanca Tuš, kako maloprodaje tako i veleprodaje.

Posao je, prema navodima, vrijedan tridesetak miliona eura, a prema neslužbenim informacijama ugovor će biti potpisan danas. Transakciju će morati odobriti i Agencija za zaštitu konkurencije.

Kako piše list, Fortenova bi trebala preuzeti Engrotuš i veleprodaju Cash & Carri. Drogerije će ostati u vlasništvu porodice Tuš.

Trgovački lanac Tuš, četvrti po veličini u Sloveniji,već neko vrijeme je na prodaji. Lanac je, podsjetimo, nekada poslovao i u Bosni i Hercegovini, ali se povukao s našeg tržišta.