Razgovarano o projektima od zajedničkog interesa za BiH i Mađarsku

0

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić primila je u utorak u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Krisztiana Posu te mu predstavila rad ministarstva uz poseban osvrt na projekte od zajedničkog interesa za ove dvije zemlje.

Između ostalog, na današnjem sastanku razgovarano je i o projektu izgradnje međunarodnog autoputa Koridora Vc, koji je svakako jedna od najvažnijih poveznica navedenih država, s obzirom na to da cestovni koridor povezuje Mađarsku (Budimpešta) i Hrvatsku (Luka Ploče), preko BiH, te je ujedno i najveći projekt transportne infrastrukture u BiH u ukupnoj dužini od oko 340 kilometara, čija trasa dužine od 285 kilometara prolazi kroz Federaciju BiH.

Naglašeno je kako će se završetkom izgradnje Koridora Vc kroz BiH unaprijediti povezanost susjednih zemlja i poboljšati potencijal za ekonomski razvoj, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

To je projekt od ogromne važnosti za ovo područje, sa snažnom podrškom resornog ministarstva prometa i Vlade FBiH, a sve u cilju bolje integracije s ekonomskim i socijalnim strukturama u Evropskoj uniji.

Na samom kraju razgovora, Katić je ambasadoru predložila održavanje novih sastanaka s ciljem nastavka saradnje na korist Federacije BiH, ali i svih građana Bosne i Hercegovine i Mađarske.