Ratovi pogurali zlato na novi rekord

0

Cijene zlata porasle su u petak i dosegnule historijski vrhunac jer su kupovine centralne banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.

Spot cijena zlata je porasla za 0,5% na 2384,34 dolara po unci od 03:45 GMT. Zlatna poluga dosegla je rekordnu razinu od 2395,29 ranije tokom sesije. Futuresi američkog zlata ojačali su 1,2% na 2401,80 USD.

– Jedna stvar koja definitivno ispunjava kupovinu zlata od središnjih banaka su ratovi koji se događaju širom svijeta, ako pogledamo kroz historiju to se uvijek događalo jer je zlato sigurno utočište – rekao je analitičar ACY Securities Luca Santos.

Uprkos nedavnim vrućim podacima o inflaciji i snažnom izvještaju o zapošljavanju u SAD-u prošle sedmice koji su potaknuli više pitanja o izvedivosti smanjenja kamatnih stopa ove godine, poluge su spremne za četvrti sedmični rast zaredom i do sada su tokom godine porasle za više od 15%, prenosi SEEbiz.

– Očekujemo da će cijene zlata porasti u sljedeća dva mjeseca. Iz tehničke perspektive, ovaj porast je rezultat izbijanja cijena zlata iz rekordnog 42-mjesečnog razdoblja konsolidacije. To je poput spiralne opruge koja je sada puštena – rekao je Vincent Tie, voditelj prodaje u trgovcu Silver Bullion.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos.

Drugdje, Evropska središnja banka držala je rekordno visoke kamatne stope, ali je signalizirala da bi mogla početi sa smanjenjem već u junu.