Rastu ulaganja Kineza u autoindustriju Evrope, padaju u SAD

0

Kineski investitori iz automobilskog sektora sve više sredstava “ubrizgavaju” u Evropu, a ne u SAD, zbog stroge američke kontrole njihovih poslova, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Trinaest od 17 bankara, advokata i konsultanata koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi, potvrdilo je da raste broj ponuda kineskih klijenata za investiranje u evropsku auto-industriju, dok se u SAD smanjuje, prenosi Reuters.

Razlog njihovog okretanja Evropi je, kako dodaju, sve veća zabrinutost od toga da će američke vlasti ograničiti investicije kineskih kompanija.

– S obzirom na to da se situacija u SAD pooštrava, za Kinu je Evropa najočiglednije tržište na koje nastoje da uđu”, kaže strateg Čarli Simpson iz konsultantske kompanije KPMG – prenosi Reuters.

SAD učestvuju sa 26 odsto u ukupnom broju kineskih ugovora sklopljenih u prvih pet meseci ove godine, što je pad u odnosu na 31 odsto iz istog perioda prošle i pretprošle godine, prema analizi Tomson Reutersa i istraživačke kompanije Dilrum.

Zvanični Vašington je ranije optužio Kinu za krađu američke intelektualne svojine, zbog čega je pojačao nadzor nad investicijama u auto-industriji.

Tanjug