Radnici Leda pronaći će novi posao

0

Iz Udruženja privrednika Brotnjo, koje okuplja privrednike sa područja općine Čitluk, kažu kako gašenje proizvodnje u firmi Ledo jeste svojevrstan udar na privredu ovog kraja, ali kako već postoje određene indicije da će otpušteni radnici uskoro pronaći novi posao.

– Što se tiče uticaja na našu okolinu, ta 52 uposlenika, ukoliko su bili dobri na svojim pozicijama, neće im biti problem naći posao, tim više što mi ovdje u Čitluku imamo firmu “Andrea & Giovanni” koja se bavi proizvodnjom tih istih smrznutih proizvoda – kaže predsjednik Udruženja privrednika Brotnjo Dario Ostojić.

Posla u čitlučkoj opštini ima dovoljno, kažu iz udruženja, ali sve je manje radne snage.

– Ima daleko veći broj firmi koje imaju dobre plaće i uslove, ali cijeli splet okolnosti, stanje u našoj državi, nesigurnost, zdravstvo, penzije, nemogućnost naplate nekih bonusa i to sve zajedno kulminira da nam mladi ljudi odlaze – rekao je Ostojić za BHRT.

Podsjetimo, iz kompanije “Ledo” za BiznisInfo.ba je potvrđeno da njihov pogon u Čitluku prestaje s radom 1. decembra 2023. godine. Ova odluka dovest će do gašenja 52 radna mjesta u ovom preduzeću.