Radnici bh. firme poštom dobili otkaze

0

Radnici već neko vrijeme nemaju nikakva primanja

Radnicima firme “Nova DIPO” Gornji Podgraci iz Bosanske Gradiške poslana su rješenja o otkazu putem pošte, no niko neće da primi, kazao je Miroslav Stanić, predstavnik radnika ovog preduzeća, koji kaže da je prošlo mjesec i po otkad su poslati kući, a još uvijek nemaju nikakva primanja.

On ističe da ne znaju šta da rade, a s obzirom na to da nemaju osiguranja niti se mogu liječiti.

– Jučer je narodni poslanik Radislav Dončić pitao ministricu finansija RS Zoru Vidović kakvo je stanje sa drvnom industrijom, a ona je rekla da Poreska uprava RS treba da ide u prinudnu naplatu. Dončić je tada rekao da ‘Nova DIPO’ duguje oko sedam miliona KM. Sada ćemo da vidimo šta će se riješiti, ali ne vjerujemo nikome dok nešto ne urade – istakao je Stanić za Nezavisne.

Dodaje da su bili na sastanku sa vlasnikom ovog preduzeća, Ljubomirom Ćubićem i njegovom kćerkom, na kojem im je dato obećanje da će se nešto riješiti, no i dalje nema nikakvog pomaka.

– Od 31. januara je ovako, stižu računi, ne može se ovako izdržati. Planiramo se sastati i sa gradonačelnikom Gradiške, koji je prethodno rekao da će nam pomoći koliko može. Nama je bitno da možemo ići na biro, da imamo primanja. Ostalo nas je stotinjak radnika, i nekih dvadesetak penzionera koji ne mogu ostvarivati svoja prava. Ali, treba živjeti svaki dan, znate koliko košta samo jedan hljeb, a tek nešto drugo -ističe Stanić.

Prema njegovim riječima, bitno im je da im daju rok do kad bi sve trebalo trajati, a kako bi značo šta će dalje i kako će preživjeti.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su za “Nezavisne” kazali da su ukupne dospjele neizmirene obaveze “Nova Dipo” Gornji Podgradci, Gradiška, zaključno sa 31. januarom iznosile 7,6 miliona KM.

– Ovaj poreski obveznik je za te obaveze imao odobreno rješenje o odgođenom plaćanju od strane Ministarstva finansija Republike Srpske. Međutim, ‘Nova Dipo’ nije redovno izmirivao obaveze po odobrenom rješenju o odgođenom plaćanju, o čemu je Poreska uprava RS obavjestila Ministarstvo finansija RS, koje je taj reprogram i raskinulo. Pored toga, Poreska uprava Srpske je pokrenula postupak prinudne naplate i blokirala račun ‘Nova Dipo’ – pojasnili su iz Poreske uprave RS

Takođe, kako dodaju, sva pokretna imovina ovog preduzeća, popisana u registru zaloga biće predmet prodaje.

– To će biti iskorišteno za izmirenje dospjelih a neplaćenih obaveza ovog poreskog obveznika, a ići će se i u prodaju nepokretne imovine ‘Nova Dipo’ – zaključuju iz Poreske uprave RS.

Podsjećamo, 31. januara Skupština “Nova DIPO” u potpunosti je obustavila rad ovog društva. Inače, u odluci koja je u našem posjedu piše da društvo “Nova DIPO” Gornji Podgradci nema ekonomskih uslova za obavljanje djelatnosti i nastavak proizvodnog procesa.