Radnici ArcelorMittala Zenica stupit će u generalni štrajk

0

Glavni odbor Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o. je na svojoj Vanrednoj sjednici održanoj 3. oktobra 2023. godine, nakon dobijene saglasnosti od strane Skupštine Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o., jednoglasno donio Odluku o organizaciji i provođenju generalnog štrajka.

Zahtjev Sindikata je zaključenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024 godinu uz povećanje plata i naknada radnicima, u uslovima nikad većih troškova života.

Štrajk će započeti 20. novembra 2023. godine, od 7 sati, i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva sindikata. Odluku o obustavi/prekidu štrajka donosi Štrajkački odbor, izvijestio je Zenit.ba.

Sindikat je Odluku o organizaciji štrajka dostavio Upravi i time zvanično pokrenuo aktivnosti na organizaciji štrajka.

U novom pojedinačnom kolektivnom ugovoru Sindikat pored ostalog traži:

  • povećanje najniže neto satnice,
  • povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve platne razrede,
  • povećanje dodatka na platu za noćni rad,
  • povećanje dodataka za otežane i teške uslove rada,
  • isplatu varijabilne plate za sve radnike, ovisno od dostignute EBIDTA,
  • isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2024. godinu,
  • povećanje iznosa naknade za topli obrok.

– Također želimo informisati javnost da je u Sarajevu održan sastanak predstavnika sindikata svih nivoa sa ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem, koji je iskazao puno razumijevanje za težak materijalni položaj radnika i njihove zahtjeve, uz obećanje da će se, u skladu sa svojim nadležnostima, u rješavanje ove problematike uključiti i resorno ministarstvo. U tom smislu su usaglašeni i konkretni zaključci – navodi se.

Štrajkački odbor poziva radnike na jedinstvo i podršku sindikatu, upravu ArcelorMittal Zenica poziva da prihvati više nego opravdane zahtjeve radnika i sindikata, a medijima zahvaljuje na zanimanju i korektnom praćenju sindikalnih aktivnosti, čiji značaj nije ograničen samo na radnike ove firme.