Radiće se na povećanju izvoza mesa u Tursku

0

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je u petak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem Mesnu industriju „ZP Komerc“, koja je počela izvoz junećeg mesa u Tursku.

On je ovom prilikom istakao da se prvi ugovor o izvozu koji je postignut sa Turskom odnosi na 500 tona mesa, ali da se nada da će u međuvremenu ove količine biti povećane, kako se u Semberiji ne bi zadržali tržišni viškovi.

– Zahvaljujem gospodinu Košarcu na dosadašnjem predanom radu koji je urodio plodom, ali i Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske koje je na vrijeme prepoznalo problem domaćih uzgajivača goveda. Izvozna kvota od 500 tona za Semberiju nije dovoljna, ali dobili smo obećanje od nadležnih da će se boriti da turska strana odobri još 800 tona za izvoz, što bi moglo da riješi pitanje tovne junadi koja kod nas čeka na otkup – poručio je Mićić.

Prema njegovim riječima, veterinari iz Turske, koji nadgledaju procese u klaonici „ZP Komerca“, rekli su da je riječ o najsavremenijoj proceduri i veoma kvalitetnom mesu.

– Jedan veterinar je istakao da je boravio u 40 zemalja, ali da je naš sistem za preradu, kao i kvalitet mesa, najbolji. To je ohrabrujuće i možemo se nadati izvozu i za narednu godinu. Cijena nije neka, ali važno je da tovna junad ne budu zatvorena u štalama, već da ih plasiramo na druga tržišta – smatra Mićić.

Košarac je naveo da se trud isplatio i da će se naredne sedmice sastati sa predstavnicima Turske kako bi razmotrili izvoz ukupno 3.000 tona mesa do kraja godine.

– To je kvota koja nam je odobrena i mislim da bismo mogli da je realizujemo do kraja godine. Spreman sam da već naredne sedmice otputujem u Tursku, kako bih predložio da kvota za sljedeću godinu iznosi 5.000 tona. Osim Turske, mi pokušavamo da izađemo i na druga tržišta, poput Malezije, a jedan od ciljeva nam je i početak izvoza u zemlje Evropske unije – kaže Košarac.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić podsjetio je da je Vlada već dva puta reagovala interventnim otkupom, kako bi spasila domaću proizvodnju.

– Prvi put smo za interventni otkup obezbijedili dva miliona maraka, a drugi put tri miliona KM, i taj otkup je u toku. Sredinom septembra ćemo znati koliko je otkupljeno grla od domaćih proizvođača, ali za sada je to, otprilike, polovina broja svinja i 25 odsto junadi. Danas sam se u „ZP Komercu“ uvjerio da otkupljuju i stoku od malih proizvođača koji imaju pet, 10 ili 15 grla, a to nam je i bio cilj – da ne dozvolimo da propadnu mala gazdinstva – dodao je Pašalić.

Direktor Mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiša Rosić naveo je da je prvi kamion sa junetinom krenuo juče iz Bijeljine za Tursku.

– Veoma nam znači što su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici turskog preduzeća „Tereks“ koje posreduje pri izvozu i siguran sam da će nadležnima u njihovoj zemlji prenijeti naše težnje za povećanjem izvoznih kvota. Sam „ZP Komerc“ ima kapacitet da izveze 500 tona junećeg mesa, ali važno je da takvu priliku dobiju i svi drugi proizvođači iz Semberije i Republike Srpske – istakao je Rosić, prenijela je agencija Srna.