“Qatar Airways” želi udio u “American Airlines”-u

0

Samo nekoliko nedjelja nakon što je predsednik SAD Donald Trump optužio Katar da finansira terorizam, katarski državni avio-prevoznik podnio je neočekivanu ponudu za sticanje većeg udjela u kompaniji “American Airlines”.

Ovaj potez predstavlja zabrinjavajući obrt u borbi između američkih avio-prevoznika i njihovih rivala iz Persijskog zaliva, za koje direktori američkih vazduhoplovnih kompanija tvrde da imaju nepoštenu prednost zbog velikih državnih subvencija, navodi njujorška agencija Bloomberg.

Potez Qatar Airwaysa takođe dolazi u kontekstu obnovljenih napora Trumpove administracije da posreduje u krizi koja tinja između Katara i najbližih saveznika SAD u tom regionu, prije svega Saudijske Arabije.

Qatar Airways nastoji da stekne oko 10 odsto vlasništva u “American Airlinesu”, što je udio koji bi katarsku kompaniju izjednačio sa “Berkshire Hathawayom” među akcionarima u najvećoj avio-kompaniji na svijetu.

Za to bi bilo potrebno odobrenje upravnog odbora “American Airlinesa” – što je korak koji nema nikakve šanse da prođe, zbog javnih zalaganja američke kompanije za ujednačavanje uslova za tržišnu utakmicu u svjetskom vazduhoplovstvu u skladu sa tzv. sporazumom “Otvoreno nebo”, koji je sačinjen s ciljem pomovisanja fer konkurencije.

Američka avio-kompanija je saopštila da vjeruje da će vlada SAD nastaviti da se bori protiv “ogromnih subvencija prevoznika koji prijete američkoj vazduhoplovnoj industriji i koji ugrožavaju radna mjesta American Airlinesa”. Iz kompanije je potvrđeno i kako nisu zainteresovani za to da Qatar Airways preuzme njihove dionice.

” Qatar Airways vidi snažnu investicionu priliku u ‘American Airlinesa'”, navela je kompanija sa sjedištem u Dohi dodajući da “vjeruje u temeljna načela ‘American Airlinesa’ i namjerava da izgradi pasivan položaj u kompaniji bez učešća u strukturi menadžmenta, poslovanju ili upravljanju”. (RTS)