Puna podrška Evropske komisije za izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza BiH i Hrvatske

0

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas u Prištini sastanak sa zamjenikom voditelja Odjela za međunarodne poslove DG MOVE-a Stefanom Pacijem i direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom na kojem su razgovarali o izgradnji integriranog graničnog prijelaza kod Gradiške.

Kako je istakao ministar Mitrović, za implementaciju inicijative za izgradnju integriranog graničnog prijelaza koja je pokrenuta još u julu prošle godine na ministarskom sastanku Prometne zajednice u Ljubljani ključna je uloga Evropske komisije. 

„Osim što će još bolje spojiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, izgradnja ovog zajedničkog graničnog prijelaza uveliko će olakšati i ubrzati prijelaz granice. S obzirom na podršku koju imamo od Evropske komisije, organizirat ćemo što je prije moguće sastanak sa resornim ministrom Republike Hrvatske Olegom Butkovićem kako bismo predstavnicima obiju zemalja dali jasna zaduženja i što prije završili ovaj posao”, rekao je ministar Mitrović.  

Zamjenik Paci dao je punu podršku Evropske komisije inicijativi za ovaj projekat jer je prekogranična saradnja vrlo bitna za dobre odnose u regionu, s čim se složio i direktor Zakonjšek te naglasio da je ovo najbolji način da integrirani prijelazi postanu svakodnevnica.